Menu
Kosár

3D Futóműállítás

Miért fontos a futómű karbantartása?

A futómű a biztonságos gépjárművezetés fontos részét képezi. Nap mint nap különböző erőbehatások érik, pl. kátyú, járdára felhajtás, maximális súlyterhelés meghaladása stb. Ezeknek az erőbehatásoknak köszönhetően az autó futóműve elállítódhat. A rossz futóművel rendelkező gépjármű vezetése veszélyessé válhat, mivel a kormányzás folyamatos korrigálást igényel. A kormányzási nehézségeken kívül, növelheti az autó üzemeltetési költségeit is, pl. fokozott gumiköpeny kopás, magasabb fogyasztás és az alkatrészek idő előtti kopásához is vezet. A futóművek javítása komplex feladat. A helyreállításhoz fontos a hibahely pontos felismerése és az autóvezetővel folytatott elbeszélgetés.

Mi történik a futómű állítás alatt?

A futóműállítás az igénybe vett alkatrészek ellenőrzéséből és a kerekek megfelelő gyári értékre való beállításáról gondoskodik. A mai korszerű autóknál többnyire elől és hátul is állítható a futómű, ezért ezeknél az autóknál fokozottabban jelentkezik a gumiköpenyek helytelen kopása. A futómű ellenőrzés során megállapítható az alkatrészek állapota (gömbfejek, szilentek, csapágyak), és ezek esetleges cseréje után elvégezhető a futóműállítás. Ezért ajánlott a futóművet fél évente ellenőrizni.

Milyen jelek utalhatnak problémára a futóművel?

Egyenes haladáskor kiszámíthatatlan menetviszonyokat érzékelünk, különösen motorfék, gázadás, és fékezés során. A lengéscsillapító meghibásodáshoz hasonló menetjellemzők, pillanatnyi jármű kitörések, oldalra húzások, kopogás-zörgés a kerekek felől, valamint gumikopások is jelentkezhetnek.

Műhelyeinkben kizárólag csak lézeres futóműállító készülékekkel dolgozunk, melyek adatbázisát évente frissítjük. Egy lézeres futóműállítás lehetővé teszi a futómű még pontosabb beállítását, az ezt megelőző mechanikus mérésmódot használó futóműállítóval szemben.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatkezelési tájékoztató.