Menu
Kosár

Gumiabroncs időszakos cseréje

Miért kell nyáron nyári gumiabroncsot használni?

Nyáron, azaz 7°C felett már javallott a nyári gumiabroncs. A nyári és a téli gumiabroncsok anyagában, mintázatában sok különbség van. Sajnos nagyon sokan nyáron is téli gumiabronccsal közlekednek. Ez meglehetősen rossz döntés, ugyanis veszélyes is lehet, és sajnos nem pénztárca kímélő.

A téli gumiabroncs lágy keverékű, és magas hőmérsékleten jobban amortizálódik, így sokkal erősebb a kopása a nyári időszakban. Az erősebb kopás által a gumi nem fog úgy tapadni az úton, így megnövekedhet a féktáv, illetve gyorsuláskor könnyen kipöröghet a gumi. Ezzel szemben a nyári gumi nem kenödik, tovább tart, és kevesebb üzemanyaggal megy. 

Miért kell télen téli gumiabroncsot használni?

Télen speciális körülmények között kell autózni. A gumiabroncsok szempontjából a tél 7°C-nál kezdődik, ezalatt a hőmérséklet alatt KELL téli gumi. Valójában ezen hőmérséklet alatt a nyári gumiabroncsok gumi része keménnyé válik és veszít a hatékonyságából.span>

Miért keskenyebb a téli gumiabroncs?

Télen nem feltétlenül kell keskenyebb gumiabroncs, de ha van rá lehetőség akkor inkább azt válasszuk. A keskenyebb szélességű gumiabroncs hatékonyabban dolgozik télen, úgyanis nem tud úgy elkaparni a kisebb futófelület szélessége miatt.  A szélesebb gumiabroncsnak nincs olyan kapaszkodóerelye, mint egy keskenyebb abroncsnak.

Új technológiák:

- Négyévszakos abroncsok: legújabb fejlesztés a négy évszakos abroncsok. Ezeket az abroncsokat már úgy fejlesztették ki, hogy bármilyen időjárási viszonyokban helytálljanak. Viszonylag tartósak, de természetesen sűrűbben kell cserélni mintha lenne egy külön nyári és téli szett. Azoknak ajánljuk, akik nem mennek olyan területre, ahol kötelező a téli gumiabroncs (pl. Ausztria) vagy nem akarnak évente kétszer a gumiabroncs átszerelésével, illetve annak megfelelő tárolásával bajlódni.

- ZP (zero pressure) abroncsok: Az új technológiának köszönhetően a gumigyártók egy olyan speciális abroncsot fejlesztettek ki, amely légnyomás nélkül is használható. Ez az úgy nevezett “defekttűrő” megoldás. Az innovatív rendszer lehetővé teszi, hogy az autós biztonságosan tudja folytatni útját az abronccsal, még akkor is, ha az esetleg kilyukadt, vagy szétrobbant. Ez a gumiabroncsfajta nagyon új még a piacon, így csak olyan járművekre lehet felszerelni, amelyek erre lettek kialakítva. Általában az ilyen abronccsal felszerelt gépkocsikban légynyomás mérő is található. Ennek az abroncsnak a szerelése egy speciális szerelési módszert igényel, egy úgy nevezett harmadik kéz segítségét. Ez egy olyan levegős szerkezet, amely a szerelőgéphez hozzácsatolva működik. Sebességkorlát: 80 km/h. Az összes műhelyünkben lehetőség van ZPs gumiabroncsok szerelésére, javítására.

Hajdúcsárda utcai központi telephelyünkön, illetve Túrkevei telephelyünkön foglalkozunk kamion abroncsok szerelésével és javításával is. Túrkevén speciális berendezésekkel is rendelkezünk, amely lehetővé teszi traktor, bánya és munkagépek abroncsainak szerelését, javítását.

Ha szeretne még többet megtudni a gumiabroncsokról, kopásáról, karbantartásáról stb, olvassa el gumiabroncs kisokosunkat

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatkezelési tájékoztató.