Menu
Kosár

NKH által kijelölt műszaki vizsgálóállomás (műszaki vizsga)

Mi az a műszaki vizsga és miért van rá szükség?

A műszaki vizsga kormányrendelet által előírt ellenőrzés, amely a 4 évnél idősebb autókra vonatkozik. A vizsgáztatás során, az autónak különböző szigorú elvárásnak kell megfelelni, amelyek felmérik, hogy az autó közlekedésre alkalmas-e vagy sem. Az autó érvényes műszaki vizsga nélkül nem vehet részt a magyarországi közúti forgalomban. Ha netán baleset részesei lennénk, és nincsen az autón érvényes műszaki vizsga, ez esetben még a biztosító sem fizet. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hogy a műszaki vizsgát mindig megújítsuk még lejárta előtt.

FIGYELEM! Telephelyeinken foglalkozunk hibrid és elektromos autók műszaki vizsgáztatásával, viszont fontos hogy a vizsga feltétele az hogy a gépjármű megfeleljen a vonatkozó érintésvédelmi előírásoknak. A megfelelést nem a vizsgabiztos végzi, a vizsgabiztosnak arról kell meggyőződnie hogy a gépjármű rendelkezik egy feljogosított személy által kiadott igazolással/dokumentummal. Az vizsgáztatáshoz szükséges az érintésvédelmi minősítő irat és mérési jegyzőkönyv kiállítása.

Milyen sűrűn kell vizsgáztatni az autókat? 

Amennyiben egy új, Magyarországon forgalomba helyezett autóról van szó, ez esetben 4 évre kapja meg a műszaki vizsgát. Minden más esetben 2 évente kell a műszaki vizsgát meghosszabbítani. 

Műszaki vizsga árazása: 

* A hatósági ár, nem tartalmazza az előzetes átvizsgálási és a vizsgára való felkészítés díját. A felkészítés mindenképpen ajánlott/szükséges, mert amennyiben rögtön vizsgasori mérésre kerül sor, és valamilyen hibát találunk, akkor a forgalmi engedély egyből érvénytenítésre kerül. Ez többlet időt, költséget és kellemetlenséget jelent. A felkészítésnél megvizsgáljuk az összes világító berendezést, fényszórókat, szilenteket gömbfejeket, futóművet, fék és lengéscsillapítókat, kipufogórendszer, és csapágyak ellenőrzését végezzük el – tehát mindent, amit a műszaki vizsga alatt vizsgálni kell. Ha ezek mind megfelelnek, akkor a gépkocsi a műszaki vizsgára alkalmas. Ha nem felelne meg autója, akkor egy árajánlatot teszünk Önnek annak javítására. 

Minek kell feltétlenül az autóban benne lennie a műszaki vizsgához? 

- Fejtámla: gyárilag berakott fejtámláknak az autóban kell lennie
- Vonóhorog: amennyiben a forgalmi engedélyben szerepel a vonóhorog, akkor azzal kell hozni az autót
- Belső visszapillantó tükör
- Gyári kormány: sportkormány csak abban az esetben lehet, ha az benne van a forgalmi engedélyben is
- Gyárilag beszerelt pedálok

Milyen dokumentumok szükségesek a műszaki vizsgához?

Magánszemély tulajdonában lévő gépjármű esetén:
- Személyi igazolvány és lakcím kártya
- Forgalmi engedély
- Gépjármű törzskártyája (ha rendelkezik vele)
- Érvényes kötelező felelősségbiztosítás (csekk vagy igazolás a befizetésről, amin látszódik a rendszám illetve hogy meddig érvényes)

Céges gépjármű esetén:
- Személyi igazolvány és lakcím kártya
- Forgalmi engedély
- Gépjármű törzskártyája (ha rendelkezik vele)
- Aláírási címpéldány (másolat)
- Cégbejegyzés (másolat)
- Érvényes kötelező felelősségbiztosítás (csekk vagy igazolás a befizetésről, amin látszódik a rendszám illetve hogy meddig érvényes)
- Meghatalmazás (meghatalmazó: az a személy, aki az aláírási címpéldányon szerepel)

Meghatalmazásokat az alábbi linkekre kattintva töltheti le:
Meghatalmazás letöltése (társadalmi szervezet részére)
Meghatalmazás letöltése (magánszemély részére)

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatkezelési tájékoztató.